(7) Procession av båtar

Fiestans andra dag avslutas med en procession. Santo Nino ska föras vattenvägen från kallkällan Badiang Spring, på gränsen mellan Valencia och den östra grannkommunen Garcia Hernandez. Slutmålet är den andra kommungränsen, alldeles vid villan, där Valencia möter Dimiao. Här kommer Santo Nino att lastas av, bäras upp till vägen och sedan i kortege köras tillbaka in mot Poblacion Valencia. Samtidigt tävlar båtarna mot varandra, vackrast utsmyckade båt vinner.


Redan flera timmar innan processionen ska avsegla från Badiang har folk samlats på stranden. Väntan kommer att bli lång. Men ingen klagar, det finns ingen annan tid att passa, det är söndag, barnen leker och de vuxna umgås. Det är fest och fiesta och folket på stranden ser ut att trivas. Ett lätt regn faller, paraplyerna kommer fram och blir stolta färgklickar mot det idag rätt mörka havet.


Vi ser till sist båtarna komma, på håll ser de ut som krigiska vikingaskepp. De stretar i den friska vinden, tar god tid på sig att nå fram. Skeppen är överdådigt smyckade med flaggor, vimplar, segel och blommor. Färgprakten får havet att lysa upp och allt känns en smula underbart absurt.


Efter en timme har alla förflyttat sig upp till vägen där bilarna väntar. Santo Nino har placerats i högsätet i kortegen. Jag går runt och fotograferar. Folk vinkar åt mig och ber mig ta bilder och filmer även av dem.
Till sist rör sig hela kortegen österut, in mot Poblacion Valencia. Musikerna börjar spela, stämningen är hög, gatan en explosion av färger. Jag följer kortegen en bit in mot Valencia. Stannar sedan och går tillbaka mot villan. Tittar upp mot texten i valvet som spänner över vägen alldeles utanför villan vid gränsen till Dimiao: ”Thank you. Come again”.


Use this link to download videos from Procession of boats:

www.itpedagogen.com/nino/

[Previous]      [Next]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s