Nepal

Nepal ligger inklämt mellan världens två folkrikaste nationer, Indien och Kina. I söder, nära gränsen mot Indien, finns slätterna som mot norr gradvis höjer sig och får inslag av lägre bergstoppar och slutligen övergår i världens högsta bergskedja, Himalaya. I nordost, på gränsen mot Kina, reser sig världens högsta bergstopp Mount Everest, 8 848 meter över havet. Andra berömda toppar i landet är Kanchenljunga, Annapurna och Lhotse.
I storlek är Nepal ungefär som halva Italien. Det saknar kust och har påverkats mycket av det isolerade och otillgängliga läget vid foten av Himalaya.

Som turistland har Nepal fantastiskt mycket att erbjuda. Diversiteteten i geografi, klimat och kultur är bland den största i hela världen. Skillnaden mellan den högsta och lägsta punkten är hisnande 8800 meter, klimatet varierar från varmt och fuktigt subtropiskt längst i söder till kallt och kargt subarktiskt klimat längst i norr, mer än 100 olika språk talas i landet. Och framförallt, mycket få länder i världen kan erbjuda en så storlagen och enastående vacker natur som Nepal. Detsamma kan sägas om den enorma mängden kulturellt, religiöst och historiskt intressanta resmål, som ofta blir speciellt minnesvärda tack vare den inramning som den storslagna naturen ger. Många av de vyer Nepal erbjuder kommer att följa dig livet ut.

Att besöka något av de många tibetanska flyktinglägren är också en god idé. Här finns ofta möjligheter att handla hantverksprodukter av hög kvalitet, såsom mattor, smycken och andra handgjorda föremål.

Mycket av turismen handlar givetvis om trekking, att vandra de olika lederna in i Himalaya och uppleva bergsbyar och natur och känna hur den tunna luften utmanar den egna kroppens förmåga eller oförmåga att hantera påfrestningarna.
I detta restips hittar du några resmål som finns i mellersta delen av landet och som alla kan nås via vägförbindelse.

Chitwan National Park
Sydväst om huvudstaden Kathmandu ligger Chitwan National Park, både nationalpark och världsarv. Parken räknas till de allra bästa i Asien.
Många som åker hit utgår från byn Sauraha, där den mesta och den bästa inkvarteringen finns. Sauraha ligger nära en av entréerna till nationalparken och är ett bra val om du vill spendera flera dar här. Annars är det naturligaste att åka till Chitwan från Kathmandu.
Det finns många sätt att ta sig runt i parken, du kan fotvandra, sitta på ryggen av en elefant eller varför inte paddla kanot. Växtligheten är frodig och består till stor del av salträd och högt växande gräs. Artrikedomen är enorm. Några av de djur du har chans att få se är bengalisk tiger och enhornad pansarnoshörning, leopard, läppbjörn, schakal, sambarhjort och asiatisk vildhund. Det finns närmare 500 fågelarter och en lika imponerande mängd fjärilsarter.

Kathmandu
Hela Kathmandudalen är del av världsarvet. Här finns runt 130 olika monument med en unik arkitektur. Idag är samtliga uppsatta på listan över hotade världsarv på grund av den i långa stycken okontrollerade utvecklingen av de städer som ligger i dalen.

Nepals huvudstad Kathmandu är en av dem. Staden har föga likhet med andra asiatiska huvudstäder. Här bor endast runt 1 miljon människor. Det är bitvis svårt att orientera sig, gränderna slingrar och skär sig lite planlöst genom staden, många gator saknar namn. Husen är låga, de vackra buddhistiska templen och palatsen är många, historien tydligt närvarande och inflätad på ett sätt som ger staden en tydlig särprägel. Kathmandu påverkades av jordbävningen 2015, ett flertal av de världsarvslistade byggnaderna förstördes eller skadades.
Besöker du Kathmandu ska du inte missa torget Durbar Square. Här hittar du ett osannolikt och intrikat myller av tempel, palats och helgedomar, alla förknippade med berättelser och sägner som förts vidare från generation till generation. Det är vackert, arkitektoniskt enastående och faktiskt helt oförglömligt.
I Kathmandu ska du så klart också besöka Thamel, det fascinerande affärsområdet. Gatorna bildar en labyrintliknande struktur där man lätt förlorar sig bland butiker, restauranger och caféer och insprängda grönområden som ger möjlighet till lite lugn och ro.

Medelåldersbyn Bhaktapur
I Kathmandudalen ligger medeltidsbyn Bhaktapur. Att vandra runt i denna bilfria stad påminner om den långa konstvandringen i Vatikanmuséet innan man når fram till Sixtinska kapellet. En promenad på gatorna i Bhaktapur är en vandring genom den nepalesiska historien. Du är hela tiden omgiven av palats, tempel, pagoder, monument och byggnader rikt smyckade med hantverksarbeten och märkliga påfågelfönster. Staden är ett öppet museum av arkitektoniska och historiska mästerverk. Här finns också en mycket levande hantverkstradition, exempelvis keramik och vävning. Många underbara saker att köpa med sig hem!

Lumbini
Givetvis ska du inte missa att besöka Lumbini, en av världsreligionernas allra heligaste platser. Lumbini ligger sydväst om Kathmandu nära gränsen till Indien. Platsen är en vallfartsort eftersom det var här som drottning Mayadevi enligt sägnen ska ha fött Siddhartha Gautama, mera känd under namnet Buddha.

Nagarkot viewpoint
Utsiktsplatser är det gott om i Nepal. En relativt lättillgänglig och överdådig sådan är Nagarkot. Den ligger en bit utanför Kathmandu precis där slättlandet lyfter sig och möter Himalaya. Du ser de underbart grönskande och blommande dalgångarna och de magnifika risterrasserna i förgrunden och i bakgrunden finns världens högsta toppar, klädda i snö under en klarblå himmel. Denna vy och många andra bränner sig fast på näthinnan och kommer alltid locka dig att återvända till landet som bär upp Världens tak – Himalaya.

En unik reseupplevelse
En resa till Nepal är en fest för alla sinnen. Färgprakten är ofta stor, lukten av rökelse ofta starkt närvarande och ljudupplevelsen varierar från intensiv i stadsmiljön till närapå total tystnad i mer bergsnära områden. Byggnadsverk och stadskultur är särpräglade. Nepal har enormt mycket att bjuda på och oberoende av vilken inriktning din resa har så är en noggrann planering ett måste.

Kathmandu

(By Q-lieb-in – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76920061)