(14) Korallrevet

En dag då havet ligger lugnt utanför villan hyr vi en båt som ska ta oss några hundra meter ut till korallrevet. Man ser revet från villan, vattnet får en annan lite brunare nyans just där. Barnen tänker snorkla. Eftersom jag inte är simkunnig får jag i stället njuta av solen och vinden och se vackra Bohol från havssidan.
Andre berättar för mig att revet sitter på en liten kulle. Runtomkring är det djupt men korallerna på revet sträcker sig nästan upp till vattenytan, man kan faktiskt se dem tydligt från båten.
Han säger att det allra finaste med att dyka är känslan av att inte vara en främling därnere. Fiskarna är inte skygga, man kommer dem riktigt nära. Här finns clownfiskar som gömmer sig i havsanemonerna och många okända arter i klara, skarpa färger. Revet är ett vackert och fascinerande korallandskap, havets egna regnskogar som under årmiljoner bildats av koralldjurens skelett, men som nu i klimatförändringens spår hotar att försvinna och förvandlas till döda stenstoder.
Jag vet att min son älskar att dyka och verkligen njuter av undervattensvärlden. Jag vet att jag missar nåt när jag sitter här i båten. Jag förstår det verkligen. Jag är avundsjuk, hade velat ha denna upplevelse.

 

 

[Previous]        [Next]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s