Sumatra

Indonesien är – överraskande för många – världens fjärde folkrikaste nation. Landet består av runt 13 000 öar som ligger inklämda mellan fastlandsasien och Australien. Indonesien är både de stora och de små öarnas land. Längst i väster ligger Sumatra (världens sjätte största ö), centralt finns Borneo (världens tredje största ö) och i öster ligger Nya Guinea (världens näst största ö). Huvudstaden Jakarta ligger på den mindre ön Java vid Sumatras sydspets. Mellan Java och Nya Guinea finns ett pärlband av mindre öar, varav den västligaste och mest kända är Bali. Många av de mindre öarna är obebodda och utgörs av vulkaniska berg. Den högsta toppen är Puncak Jaya, närmare 5000 meter över havsytan, belägen på västra delen av Nya Guinea.
Indonesien ligger på skarven mellan två stora kontinentalplattor med följden att landet ofta drabbas av vulkanutbrott och jordbävningar. Ekvatorn skär genom landet, klimatet är tropiskt hett och fuktigt. Landets långsträckta utseende skapar också förutsättningar för många olikartade ekosystem. Efter Brasilien har Indonesien den största biodiversiteten i världen.
För turisten erbjuder nationen ett svindlande spektrum av upplevelser, allt från avancerad bergsbestigning på världens sjunde högsta berg till vandring i artrika tropiska regnskogar. Här finns en av världens allra största städer, byar med minst en fot kvar i en annan tidsålder, vackra kratersjöar och landskap präglade av vulkanisk aktivitet, fantastiska rofyllda tropiska öar och stränder samt enastående matupplevelser med influenser från många olika håll.

Sumatra
Naturen på Sumatra är generös med tropiska regnskogar, vackra terrasserade risfält på bergens sluttningar, imponerande vattenfall, vilda och mäktiga floder samt landskap präglade av intensiv vulkanisk aktivitet. Många beskriver Sumatra som en oslipad pärla, en blandning av extremer och med en rikedom av naturupplevelser som är svår att överträffa. Skönheten är slående, utsikten från en vulkan som stolt tar  plats i den täta gröna djungeln glömmer man inte. Lika stark är upplevelsen av de många tropiska stränder som fortfarande bara beträtts av ett relativt litet antal människor.
Många anländer till Sumatra via färja från Penang i Malaysia, båtturen tar dig över det hårt trafikerade Malackasundet, tidigare ett vanligt tillhåll för pirater. Båten ankommer till Medan, största staden i provinsen Sumatera Utara. Angränsande provins i väster är Aceh, där tsunamin år 2004 tog 150 000 människors liv.

Gunung Leuser National Park
Provinsen Sumatera Utara hyser ett flertal fantastiska resmål. Några timmars resa från Medan ligger Gunung Leuser National Park. Här finns möjligheter att se ett av världens mest utrotningshotade djur, Sumatranoshörningen. Asiatisk elefant och leopard finns också i djurparken. Ett besök vid matningen av orangutangerna ligger kanske högst på önskelistan och blir garanterat ett minne för livet. Rafflesia, världens största blomma, illaluktande som ruttnande kött, växer också här.

Lake Toba
Söder om nationalparken ligger Lake Toba, den största kratersjön i världen, mytomspunnen och vacker. Mycket pekar på att sjön bildades för 75 000 år sedan i det största vulkaniska utbrottet världen skådat med följden att 60 procent av mänskligheten dog ut.
Runt Lake Toba höjer sig klippor och kullar. Betraktad från en utsiktspunkt högt upp påminner sjön om en enorm bassäng. Den finaste utsikten över sjön har man kanske från One Tree Hill. Mitt i sjön ligger ön Pulau Samosir, i storlek ungefär som Singapore. Här finns fantastiskt vackra vandringsleder och många tillfällen att tjusas av de smått märkliga batakhusen med sina uppåtsvängda takkonstruktioner. Här finns de vänliga och välkomnande människorna, den underbara maten och ett påtagligt lugn i avsaknad av den strida strömmen turister som tidigare hittade hit.
För inte så länge sedan var Lake Toba ett populärt turistmål, efter tsunamin 2004 upphörde i stort sett turismen helt. Idag syns en återhämtning, men fortfarande är området glest besökt. Det har därmed en stor och speciell lyskraft för alla som vill ha de allra bästa upplevelserna av Asiens vänliga bondebefolkning kombinerat med unika naturupplevelser, men utan den ibland påfrestande mängden turister.

Bukittinggi och Danau Maninjau
Om man fortsätter söderut på Sumatra är Bukittinggi ett annat givet resmål. Staden ligger vackert belägen på höglandet, inramad av vulkanerna Gunung Merapi (2 891 meter) och Gunung Singgalang (2 880 meter över havet). I det tropiskt heta Sumatra (mitt på ekvatorn!) är staden en svalkande oas med möjlighet till spännande utflykter till byarna runtomkring där olika typer av traditionellt hantverk är viktiga näringar.
Bukittinggis landmärke är klocktornet Jam Gadang som står på torget i stadens centrum. Det byggdes av holländarna med ett traditionellt tak typiskt för folkgruppen Minangkabao. Runtomkring tornet är marknadshandeln livlig, dofterna av mat underbara, färgprakten stor och belysningen som tänds när mörkret faller en fest för ögat.

Ett givet utflyktsmål är Sianok Canyon (eller Quiet Valley), en lång och nästan osannolikt grönskande ravin med utmanande branter. Ravinen och staden är så inflätade i varandra att de blir en enhet. Naturupplevelsen med risfält, skogar, vyer, vattenflöden och rikedomen på insekter och tropiska växter är oförglömlig. Nere i sänkan ligger husen i de små byarna och ruvar vid risfälten, sockertoppsliknande klippstrukturer reser sig rätt upp och omflyts av vattendrag. Bästa tiden att upptäcka området är på morgonen, du känner dig nästan ensam med det allra bästa som naturen och bondekulturen kan erbjuda.

Danau Maninjau är likt Lake Toba en sjö i en utslocknad vulkans krater. Sjön är ett fantastiskt utflyktsmål några mil från Bukittinggi. Den är betydligt mindre än Lake Toba, men många som besökt den anser den vara en skönhet, väl i nivå med den större Toba. Serpentinvägen som söker sig ned mot sjöns vattenyta är spektakulär med många hisnande utsiktspunkter.

Padang – Krakatau
Från Bukittinggi fortsätter många söderöver mot staden Padang. Därifrån finns möjlighet att göra en minnesvärd båtresa mot Java och den indonesiska huvudstaden Jakarta. Båten följer Sumatras kust och viker sedan norröver in i Sundasundet mellan Sumatra och Java. Här passerar man vulkanen Krakatau. Vulkanen hade ett utbrott 1883 som dödade närmare 30 000 människor i de påföljande tsunamivågorna som färdades flera varv runt jorden. Att komma denna jätte nära och påminnas om dess förödande kraft är värt hela båtresan.

En unik reseupplevelse
En resa till Sumatra, dess vänliga befolkning, den mäktiga och artrika naturen med de synbara spåren av omfattande vulkanisk aktivitet är en stark reseupplevelse. Efter tsunamin är också trycket från turismen klart reducerat och ger dig en närapå unik möjlighet att komma befolkningen mycket nära.

laketoba

(By Ace King Hutauruk – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86761186)