Rom

April 2012

Alla vägar bär till Rom. Till sist hittade också jag dit.

Att tillbringa påsken i Rom, den eviga staden, är en speciell upplevelse. Sommaren har just anlänt. Mängder med människor flanerar på gator och torg. Och Vatikanen tycks vara platsen alla ska besöka.
Vi hyrde en lägenhet på Via Calderini i stadsdelen Flaminio, tio minuters spårvagnsresa från Piazza Del Popolo.
Torget är ett av stadens vackraste och fungerade utmärkt som utgångspunkt för att upptäcka staden och för att då och då sammanstråla med det övriga ressällskapet.
Andra dagen gjorde vi en sightseeing med buss, vilket var en riktigt bra idé. Man fick en god bild av staden och kunde sedan fortsättningsvis använda bussen för att ta sig mellan olika ställen.

Rom får sin karaktär och atmosfär av mixen mellan olika epoker, av spännningen mellan antika ruiner och sentida arkitektur. Det finns så mycket att se att våra fyra dar bara känns som en allra första kontakt med staden. Sällan har jag gått så mycket i en stad som jag gjorde i Rom. Minst 15 km per dag.

Från Piazza Del Popolo promenerade vi ofta Via Corso ned mot Colosseum. Just den delen av Rom – Colosseum, Forum Romanum (det antika Roms marknadsplats och torg) upp mot Il Vittoriano på Piazza Venecia besökte vi ofta. Här är Rom som allra vackrast. Speciellt denna annandag påsk, när den breda gatan stängdes av och hela området förvandlades till ett promenadstråk. I solstrålarna efter en förbiilande regnskur avtecknade sig de antika murarna, alla utgrävningar och huskroppar i ett ljus som verkligen skänkte hela området en magisk atmosfär.
Nästa gång jag åker till Rom ska jag komma tidigt till Forum Romanum, ta med lite fika och bara njuta av den underbara atmosfären och stillheten. Bara dela Romanum med morgonfåglarna och njuta av det antika landskapet av pelare och raserade huskroppar och blicka upp mot Palatinen där bröderna Romus och Remulus högt uppe på kullen lät sig födas upp av en varginna och sedan grundade staden.

Självfallet besökte vi också St Peterskyrkan, den kristna världens största kyrka. Basilikan var givetvis en stor upplevelse, lika mycket konstmuseum som andligt rum. Mängden målningar, mosaiker, skulpturer och altarfigurer är osannolikt stor.
När man kommer in i kyrkan finns till höger Michelangelos Pieta från 1499, hans första betydande konstverk. Den engelskspråkige guide jag följde berättade att hela skulpturen 1972 utsattes för skadegörelse av en man som påstod sig vara Jesus. Han förstörde delar av skulpturen med en hammare. Alla bitar hittades dock, förutom nästippen som fick skapas på nytt, men dessvärre fick en något avvikande alltför ljus färg.
St Peterskyrkans kupol mäter 42 meter i diameter, höjden är 132 meter. En stor upplevelse var det att ta sig de 500 stegen upp till kupolens topp. Härifrån hade man från balkongen på utsidan en magnifik utsikt över Rom, i fjärran skymtade Appeninerna med fortfarande snöklädda toppar.
I katakomberna under kyrkan finns många påvar begravda. Detta är också typiskt för hela Rom. Det vi idag ser och beundrar är ofta byggt ovanpå något annat. Historien är överallt närvarande.

Vi besökte även Vatikanmuseet, en osannolik kilometerlång konstvandring. Allt presenterades på ett mycket fint och levande sätt. Om man promenerar långsamt genom hela muséet (egentligen flera olika sammankopplade mindre museer) känns det nästan som att åka rullband genom konsthistorien. Slutmålet, det sista muséet, är givetvis Sixtinska kapellet med Michelangelos fantastiska målningar i taket och på väggarna. Mest omtalad och spektakulär är nog målningen Den yttersta domen.
Vi besökte också templet Pantheon som har en ännu större kupol än Peterskyrkan, drygt 43 meter. I Pantheon ligger Rafael begraven. Rafael var en av de största italienska konstnärerna och chefsarkitekt för St Peterskyrkan i början av 1500-talet.

Givetvis besökte vi även Fontana di Trevi samt Spanska Trappan. Fontänen var vacker och stämningsfull, men många av de yngre känner nog inte längre till historien bakom dess berömmelse. Fortfarande kastas mynt i vattnet som en besvärjelsehandling som garanterar att du en dag kommer tillbaka till Rom.
Sista dagen hittade vi också till Piazza Navona, Roms motsvarighet till Montmartre i Paris. Fint område att promenera runt i eller att låta sig bli avporträtterad eller bara njuta av en kaffe, ett glas vin eller en bit mat – för dyra pengar dock.

Onsdag mitt på dagen tar vi taxi ut till Fiumicino och flyger hem till vintern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s